Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności .
Edukacja Zasady żywienia w placówce oświatowej.

Zasady żywienia w placówce oświatowej.

Publikacja

Praktyczna publikacja zawierająca informację o zmienionych zapisach prawnych, nadzorem nad sprzedażą i przygotowaniem posiłków, jadłospisach i recepturach. Stworzona by wspierać dyrektorów placówek, intendentów oraz pomoc kuchenną i ułatwić ich codzienną pracę.

Jadłospisy dekadowe dla przedszkoli oraz szkół

Receptury do jadłospisów

Listy kontrolne

Opcje zakupu

Stock state icon Dostępność: Ograniczona ilość
Delivery icon Wysyłka: 14 dni
Price icon Cena: Netto
Zasady żywienia w placówce oświatowej

Zapisy prawne, nadzór nad przygotowaniem posiłków, aktualne jadłospisy i receptury na CD

 


 
Co zyskujesz?

 

 

Zatwierdzisz zgodność jadłospisów opracowanych przez stołówki lub firmy cateringowe z aktualnymi normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia

 

Wyposażysz kuchnię w gotowe receptury z uwzględnieniem tańszych zamienników produktów spożywczych

 

Bezzwłocznie zrenegocjujesz umowę z firmą cateringową, a w skrajnych wypadkach rozwiążesz umowę

 

 

Udostępnisz rodzicom i dzieciom informację o wartościach odżywczych i energetycznych posiłków z uwzględnieniem indywidualnych diet dzieci

Dzięki platformie dyrektor oraz upoważnione przez niego osoby będą mogli:
  • Skorzystać z bazy gotowych zbilansowanych jadłospisów dekadowych wraz z recepturami
  • Zweryfikować z dietetykiem jadłospisy opracowane w stołówce lub przez firmy cateringowe
  • Skonsultować z prawnikiem zapisy w umowach z firmą cateringową i właścicielem sklepiku
  • Ustalić z radą rodziców szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży w placówce w ramach obowiązujących przepisów
Jak korzystać?
  • Dostosuj pracę placówki do nowych wymagań związanych z nowelizacją rozporządzenia o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Jeśli twoja placówka korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej to zapoznaj się nowymi wymaganiami, które spoczywają na osobie kontrolującej zamawianą żywność
  • Skorzystaj z przygotowanych przez eksperta-dietetyka jadłospisów dekadowych, dzięki załączonym recepturom przygotujesz smaczne oraz zdrowe posiłki, które będą spełniać aktualne wymogi prawne
  • Jeśli masz pytania związane z jadłospisami, recepturami lub obowiązującymi przepisami prawnymi to odwiedź naszą stronę internetową www.zywieniewplacowce.pl i poprzez formularz kontaktowy wyślij zapytanie bezpośrednio do naszego prawnika lub dietetyka
Dzięki pakietowi materiałów list kontrolnych każdy dyrektor będzie miał pewność, że:
 
  • Sprawuje pełen nadzór nad przygotowywaniem posiłków w placówce – od organizacji żywienia, sporządzenia kosztorysu, zarządzania kuchnią, po planowanie zakupów zgodnie z aktualnymi wytycznymi,
  • Renegocjuje „od ręki” umowę z właścicielem sklepiku lub automatu wprowadzając obowiązkowe zapisy z korzyścią dla uczniów i budżetu placówki,
  • Oceni czy w placówce nie są stosowane środki spożywcze z listy produktów zakazanych,
  • Wywiąże się z obowiązku zapewnienia odpowiednich posiłków dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi,
  • Skontroluje czy przedstawione do akceptu zbilansowane jadłospisy dekadowe są zgodne z aktualnymi zaleceniami sanepidu i IŻŻ, a przeznaczone do sprzedaży środki spożywcze z rozp. Min. Zdrowia z 26.08.2015r.
Publikacja wymiennokartkowa
 

Część I: Dostosowanie pracy placówki do nowych wymagań w związku z nowelizacją rozp. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wchodzącą w życie po 1 września 2015.

Nowe obowiązki dyrektora w związku z nowelizacją rozp. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

  • Wykaz znowelizowanych przepisów, które wpływają na pracę stołówki, firmy cateringowej oraz sklepików z żywnością – konsekwencje dla placówki
  • Obowiązki dyrektora związane z rozporządzeniem i kontrolą żywności w placówce
  • W  jaki sposób zabezpieczyć się na wypadek kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej? – przykłady obszarów, które należy przeanalizować
  • Jakie kary może nałożyć Państwowa Inspekcja Sanitarna w przypadku niedopełnienia obowiązków przez placówkę? W jaki sposób  można dochodzić swoich roszczeń w przypadku nałożenia sankcji?

Nowe wymagania dla firm cateringowych oraz stołówek w ramach żywienia zbiorowego

  • Czym się kierować wybierając firmę cateringową? – wytyczne do analizy
  • W jaki sposób efektywnie skontrolować firmę cateringową oraz stołówkę? – Wytyczne eksperta zgodne z nowymi wytycznymi Ministra Zdrowia
  • Procedura postępowania w przypadku stwierdzenia przez firmę cateringową oraz stołówkę zaniedbań w przygotowywaniu posiłku niezgodnym z nową nowelizacją rozporządzenia
  • Jak w świetle nowych przepisów planować zakup żywności? – co w praktyce oznaczają zapisy dotyczące planowania zakupu żywności – praktyczne porady eksperta

Wymagania dla sklepików oraz automatów z żywnością w związku ze znowelizowanym rozp. Ministra Zdrowia

  • Jakie obowiązki nakładane są na dyrektora placówki w związku z kontrolą sklepiku?
  • W jaki sposób efektywnie skontrolować pracę sklepiku oraz na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności – kompleksowe wytyczne odnośnie kontroli zgodne z wytycznymi Ministra Zdrowia
  • Szczegółowe wskazówki dotyczące automatów z żywnością – komentarz eksperta
  • W jaki sposób negocjować zmianę asortymentu w sklepiku oraz automacie z żywnością? – obowiązki dyrektora związane ze sprzedawaną żywności

Wymagania higieniczno - sanitarne dla stołówek

  • Stały dostęp do wody – w jaki sposób z powodzeniem wdrożyć nowy obowiązek, który wymaga zapewnienia dzieciom stałego dostępu do wody pitnej?
  • W jaki sposób efektywnie wdrożyć i przestrzegać instrukcje dobrej praktyki higienicznej (GHP),  dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz procedurę opartą na zasadach systemu HACCP  – krok po kroku
  • Prawidłowe wdrożenie zasad Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w placówce według nowych wytycznych ministerstwa Zdrowia
  • Gotowe rozwiązania dotyczące kontroli żywności przechowywanej w stołówce

Zbiór gotowych do wdrożenia jadłospisów dekadowych wraz z recepturami w podziale na miesiące, z uwzględnieniem diet (bezglutenowa, bezmleczna, diety wykluczające)

 Wszystkie jadłospisy oraz receptury są zgodne z aktualnymi dyrektywami zdefiniowanymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 

Portal oraz płyta CD

Zbiór zbilansowanych jadłospisów dekadowych wraz z wyszczególnionymi alergenami i wartościami odżywczymi

Zbiór receptur w podziale na poszczególne dania wraz z odpowiadającymi im wartościami odżywczymi

Moduł umożliwiający zadanie pytania bezpośrednio prawnikowi oraz dietetykowi

Wzory dokumentów formalnoprawnych m.in.:

  • Procedury postępowania w przypadku wykrycia sprzedaży produktów zakazanych w sklepiku
  • Zbiór umów z pracownikami oraz firmami cateringowymi
  • Instrukcje gotowe do wydrukowania i wywieszenia w stołówce:

- Instrukcja czyszczenia urządzeń chłodniczych
- Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni
- Czyszczenie i dezynfekcja urządzeń oraz maszyn kuchennych
- Zmywanie ręczne
- Czyszczenie kuchni
- Instrukcja stanowiskowa mycia rąk przez pracowników kuchni

Szczegóły

Aktualizacje (Poradnik)

Art #61503. Publikacja wymiennokartkowa z CD. Publikacja bez dalszych aktualizacji!

Przewidywany czas dostawy (dni) 14
Liczba stron 370
Typ produktu Publikacja
ISBN / ISSN 978-83-260-2113-8