Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności .
Medycyna i zdrowie Gotowe diety i standardy żywienia dla dzieci chorych

Gotowe diety i standardy żywienia dla dzieci chorych

Publikacja

Standardy żywienia dla dzieci chorych - wsparcie w pracy każdego pediatry, to poradnik, który jako jedyny na rynku zawiera:

  • gotowe zalecenia dietetyczne dla dzieci chorych,
  • jadłospisy na każdy dzień dostosowane do wieku i stanu chorobowego dziecka,
  • omówienie chorób wieku dziecięcego, które wymagają stosowania specjalnej diety,
  • materiały gotowe do wydruku, kserowania, czy przesłania e-mailem pacjentowi,
  • spis atrakcyjnych dla dzieci dań, które składają się z ogólnodostępnych produktów i są łatwe do przygotowania w domu.

Opcje zakupu

Stock state icon Dostępność: Ograniczona ilość
Price icon Cena: Netto

Pliki do pobrania

Autorzy:
 

      prof. dr hab. n. med. Piotr Albrecht

        dr n. o zdr. Aleksandra Pituch-Zdanowska

        mgr Agnieszka Bandura

Gotowe diety i standardy żywienia dla dzieci chorych
 

Standardy żywienia dla dzieci chorych - wsparcie w pracy każdego pediatry, to poradnik, który jako jedyny na rynku zawiera:

  • gotowe zalecenia dietetyczne dla dzieci chorych,
  • jadłospisy na każdy dzień dostosowane do wieku i stanu chorobowego dziecka,
  • omówienie chorób wieku dziecięcego, które wymagają stosowania specjalnej diety,
  • materiały gotowe do wydruku, kserowania, czy przesłania e-mailem pacjentowi,
  • spis atrakcyjnych dla dzieci dań, które składają się z ogólnodostępnych produktów i są łatwe do przygotowania w domu.
W publikacji:
 
  • omówienie danych jednostek chorobowych
  • zestaw opracowanych i wydrukowanych zaleceń żywieniowych dla dzieci chorych
  • gotowe jadłospisy dostawane do schorzenia i wieku dziecka
  • płyta CD z materiałami w wersji elektronicznej (wersja optymalna)
  • dostęp do portalu (wersja optymalna)
Dzięki tej publikacji:
 
  • otrzymają Państwo opracowane przez ekspertów programy żywienia dzieci chorych
  • zaoszczędzą Państwo czas, przekazując rodzicom małych pacjentów gotowe zalecenia dietetyczne w formie drukowanej, bądź elektronicznej
  • usystematyzują Państwo swoją wiedzę i uzyskasz stały dostęp do najbardziej aktualnych wytycznych dot. żywienia dzieci chorych

 

Porównanie wersji Wersja Ekonomiczna Wersja Optymalna
ZAWARTOŚĆ
Wersja Papierowa
Wersja na CD
Dostęp do portalu
Spis treści:
 

1 Żywienie zdrowego noworodka i niemowlaka – aktualne wytyczne

1/1 Zalecenia dietetyczne dla kobiet karmiących piersią zgodnie ze Stanowiskiem Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji

1/1.1 Produkty zalecane i niezalecane kobiecie karmiącej piersią

1/1.2 Zapotrzebowanie energetyczne

1/1.3 Spożycie płynów w okresie laktacji

1/1.4 Zapotrzebowanie na wapń

1/1.5 Diety eliminacyjne

1/1.6 Przykładowy jadłospis dla kobiety karmiącej piersią – 2500 kcal

1/2 Dzienny schemat żywienia dziecka karmionego naturalnie oraz dziecka karmionego sztucznie – jak określić ilość i częstość posiłków, rozszerzanie diety

1/2.1 Dziecko karmione naturalnie

1/2.2 Odciągnięte mleko kobiece

1/2.3 Schemat żywienia niemowląt – wielkość posiłków, rozszerzanie diety

1/3 Żywienie jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych

1/3.1 Rola soków owocowych w żywieniu dzieci zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiej Akademii Pediatrii 2017 r.

Piśmiennictwo


2 Zalecenia dietetyczne w chorobach dzieci

2/1 Nietolerancje i alergie pokarmowe – wytyczne zgodnie ze Stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego 2012

2/1.1 Alergie a nietolerancje pokarmowe

2/1.2 Wykaz i charakterystyka najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci

2/1.3 Alergia na białka mleka krowiego u niemowląt – preparaty mlekozastępcze, homogenat mięsny

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego w 1.–3. roku życia (≈ 1000 kcal) z wykorzystaniem preparatu mleko zastępczego

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego w 4.–6. roku życia (≈ 1400 kcal) z wykorzystaniem roślinnych zamienników mleka krowiego (np. napój ryżowy, sojowy)

2/1.4 Profilaktyka rozwoju alergii pokarmowych

2/1.5 Nietolerancja laktozy

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z nietolerancją laktozy w 1.–3. roku życia (1000 kcal), bogata w wapń

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z nietolerancją laktozy w 4.–6. roku życia (1400 kcal), bogata w wapń

2/1.6 Nietolerancja fruktozy

2/2 Choroby układu pokarmowego

2/2.1 Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w 4.–6. roku życia w zespole jelita drażliwego – postać biegunkowa (≈ 1600 kcal)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w 4.–6. roku życia w zespole jelita drażliwego – postać zaparciowa (≈ 1600 kcal)

2/2.2 Nieswoista biegunka dziecięca (tzw. biegunka pędraków) u dzieci do 3. roku życia

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w 1.–3. roku życia (1300 kcal)

2/2.3 Zaparcie u małych dzieci i młodzieży

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z zaparciem w 1.–3. roku życia (1300 kcal)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z zaparciem w 4.–6. roku życia (≈ 1600 kcal)

2/2.4 Refluks żołądkowo-przełykowy (GER – gastroesophageal reflux) i choroba refluksowa przełyku (GERD – gastroesophageal reflux disease)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w 1.–3. roku życia (≈ 1300 kcal), dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w 4.–6. roku życia (≈ 1600 kcal), dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

2/2.5 Eozynofilowe zapalenie przełyku (EoE – Eosinophilic oesophagitis)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w wieku 1.–3. roku życia na diecie bez sześciu alergenów pokarmowych (≈ 1300 kcal)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci w wieku 4.–6. roku życia na diecie bez sześciu alergenów pokarmowych (≈ 1600 kcal)

2/2.6 Celiakia

Przykładowy jadłospis dla dzieci w 1.–3. roku życia (≈ 1000 kcal) na diecie bezglutenowej, z wykorzystaniem bezglutenowego środka specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Przykładowy jadłospis dla dzieci w 4.–6. roku życia na diecie bezglutenowej (≈ 1400 kcal)

2/2.7 Żywienie w nieswoistych zapaleniach jelit

2/2.8 Żywienie w mukowiscydozie

2/2.9 Hiperlipidemie

2/2.10 Niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki

2/3 Cukrzyca, nadwaga i otyłość

2/3.1 Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 1 oraz cukrzycy typu 2 i insulinoodpornością

2/3.2 Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia 2016

2/3.3 Kryteria diagnostyczne nadwagi i otyłości u dziecka, zalecenia żywieniowe i dotyczące stylu życia

2/4 Żywienie dzieci z chorobami układu krążenia – wady wrodzone serca oraz niewydolność serca

2/5 Zasady żywienia dzieci z chorobami endokrynologicznymi

2/5.1 Wskazania dietetyczne dla dzieci z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy

2/5.2 Wskazania żywieniowe dla dzieci z zaburzoną gospodarką hormonalną w okresie dojrzewania

2/6 Niedokrwistości

2/6.1 Zalecenia dietetyczne dla dzieci z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z niedokrwistością z niedoboru żelaza w 1.–3. roku życia (≈ 1000 kcal)

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla dzieci z niedokrwistością z niedoboru żelaza w 4.–6. roku życia (≈ 1400 kcal)

2/6.2 Źródła pokarmowe witaminy B12

2/6.3 Źródła pokarmowe kwasu foliowego/folianów

2/7.Żywienie w przewlekłych chorobach nerek

2.8.Wybrane zaburzenia neurologiczne

2.9.Choroba oparzeniowa

2.10.Zaburzenia odżywiania

Anoreksja


3 Suplement

 

 

Szczegóły

Kontakt z wydawcą Sylwia Kulikowska, sylwia.kulikowska@forum-media.pl (61) 6655762
Aktualizacje

Publikacja aktualizowana płatnie co 3 miesiące - koszt każdej aktualizacji wynosi 169,50 zł netto (177,98 zł brutto).

Koszt wysyłki publikacji to 24,95 zł netto (30,69 zł brutto).

Typ produktu Publikacja
Liczba stron 294
Przewidywany czas dostawy

Standardowy czas realizacji zamówienia od daty jego wpływu do Wydawnictwa do momentu dostarczenia przesyłki odbiorcy wynosi ok. 7 dni roboczych. Wyjątek stanowić mogą produkty aktualnie niedostępne (wyczerpanie nakładu publikacji lub aktualizacja produktu).

Publikacje i programy wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DHL. Zamówiony produkt oraz fakturę otrzymasz w jednej paczce.

Kontynuacja subskrypcji

Mogą Państwo dokonać rezygnacji z zestawów aktualizujących z zachowaniem 2-tygodniowego terminu wypowiedzenia. Podstawą do wprowadzenia rezygnacji jest pisemne oświadczenie przesłane na adres Wydawnictwa lub na adres e-mail: bok@forum-media.pl. Pamiętaj, żeby w wiadomości dotyczącej rezygnacji podać dane, które umożliwią nam identyfikację Zamawiającego.

Adres strony www

www.zywieniewpediatrii.pl

ISBN / ISSN 978-83-260-2862-5